Foodlab Excellis

In het schitterende en gloednieuwe foodlab Excellis volgen de ‘premières’ elkaar al enkele weken op, zonder ooit in herhaling te vallen.

Van meetings tot feestavonden, van demo’s tot degustaties, van informele ontmoetingen tot ontdekkingen van uitmuntende producten: alle epicuristische momenten krijgen voortaan een plekje in dit enorme hedendaagse complex dat volledig aan de gastronomie is gewijd. Op 1 oktober jongstleden had de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel deze prestigieuze nieuwe locatie gekozen om haar evenement ‘A True Italian Taste’ te organiseren.

Italiaanse authenticiteit in Brussel

Deze Italiaanse ‘première’ was een mooie gelegenheid voor ons, en voor alle liefhebbers van La Botte en haar emblematische keuken, om de authentieke producten te ontdekken die uit Italië zijn ingevoerd, alsook om de vertegenwoordigers te ontmoeten van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel, van de F.I.C. Belgio (Federatie van Italiaanse Chefs van België), van befaamde Italiaanse restaurants in Brussel en het legendarische bedrijf SITA, leverancier van Italiaanse producten en materiaal in België.

Een kleurrijk programma

De Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel had als doelstelling de authentieke gecertificeerde Italiaanse producten in de schijnwerpers te plaatsen – in tegenstelling tot de talloze namaakproducten die op onze Europese markten circuleren – en heeft zich tijdens dit hele evenement bijzonder constructief getoond. Dat deed ze door het nuttige aan het aangename te koppelen, de toespraak aan de demonstratie. Gewoon door interessante professionele workshops te programmeren of door verschillende gastronomische stands aan te bieden van gecertificeerde Italiaanse producten die door SITA zijn ingevoerd.

Op de workshop ‘Pizzacademy’ werden de producten (bloem) en bereidingsprocedés (technieken en ovens) van de pizza gepresenteerd. Het mag niet verbazen dat de beroemde Napolitaanse pizza door de Unesco is erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid!

In navolging daarvan werd een tweede workshop gewijd aan de uitstekende Italiaanse kazen en de manier om die te combineren met overheerlijke cru’s uit de Italiaanse wijnstreken. Na deze workshops en degustaties werd er plaats geruimd voor cooking shows georganiseerd door F.I.C. Belgio met de sterrenchef Franco Spinelli (restaurant San Daniele in Koekelberg) en de chef Igor Rosi (restaurant Bocconi in Brussel). Elk van hen mocht een persoonlijk gerecht klaarmaken dat kon rekenen op de nodige bijval.

Enthousiaste persoonlijkheden

Een vlotte babbel en een en al sympathie: de dynamische voorzitter van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel, Fabio Morvilli, was bijzonder tevreden met deze uitgebreide ontmoeting.

Waarom organiseert de Kamer van Koophandel een dergelijke ontmoeting?

Voorzitter Fabio Morvilli: “We moeten de consumenten informeren en de gecertificeerde Italiaanse producten dichter bij hen brengen. We vechten tegen namaakproducten en willen de mensen informeren over wat er echt in Italië is geproduceerd en wat niet. Vandaag vestigen we de aandacht van de consumenten op dit aspect via de pers, de chefs, de invoerders – waaronder SITA, waarmee we al 60 jaar samenwerken – en zelfs de sector van de grootdistributie. We zijn ook van plan om een certificeringslabel te creëren voor echte en authentieke Italiaanse restaurants. In totaal bestaan er 78 Italiaanse Kamers van Koophandel buiten Italië. Met zijn allen staan we sterker om deze uitdaging aan te gaan!”

En waarom heeft de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel het foodlab Excellis voor dit evenement gekozen?

Stéphanie Pagano, communicatieverantwoordelijke, antwoordde ons: “De locatie is gloednieuw en we zochten een plek die perfect was uitgerust op het vlak van keukentechnieken, receptiezaal en onthaal in de sector van de gastronomie. Die niet louter een locatie vormde, maar ook banden tot stand kon brengen.”

Pino Nacci, voorzitter van de Belgische delegatie van de F.I.C., die momenteel haar kantoren inricht in het foodlab Excellis, gaf ons zijn mening over de doelstelling van de F.I.C.: “Van de 152 F.I.C.’s wereldwijd hebben we in België de grootste delegatie. Van de 18.000 mensen die binnen F.I.C. werken, zijn er 350 gevestigd in België. We zijn de enige delegatie die is erkend door de Italiaanse staat. We willen dat de mensen zich bewust worden van de kwaliteit van onze producten, van hun uitmuntende smaak en onze uitmuntende keuken. Je moet hen concreet het verschil laten ‘proeven’ zodat ze zich ervan bewust worden.”

Carmelo Sita, sales manager en kleinzoon van de oprichter van het bedrijf SITA, sprak ook met ons over zijn familiebedrijf en over de voldoening om het nog steeds te zien groeien: “Ons familiebedrijf heeft altijd veel aandacht besteed aan de kwaliteit en de authenticiteit van de producten die we in België invoeren. We zijn constant op zoek naar wat de hoogste kwaliteit biedt en wat het meest representatief is voor de Italiaanse uitmuntendheid, zowel voor de levensmiddelen en wijnen als voor het materiaal dat we invoeren. Dat maakt het verschil en zorgt ervoor dat we al meer dan zes decennia samenwerken met de leden van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel.”

Last but not least wist de sterrenchef van San Daniele, Franco Spinelli, ons te zeggen dat hij bijzonder blij was om aanwezig te zijn op een dergelijk evenement waarop zijn keuken wordt gewaardeerd, maar ook de uitstekende producten, vol smaak en eenvoud, waarmee hij die bereidt. Een visie die hij al 36 jaar in de praktijk brengt in zijn restaurant San Daniele.

A True Italian Taste was dus een bijzonder aangename avond vol ontmoetingen en ontdekkingen, leuke momenten en heerlijke degustaties. We hopen dat er nog vele andere op de agenda staan van het gloednieuwe foodlab Excellis !

Leave your reply