Vinger aan de pols

Het Brusselse foodlab Excellis maakte op 9 oktober duidelijk wat het voor professionals kan betekenen: de combinatie van een interessante uiteenzetting met een culinaire kers van hoog niveau. Te gast: specialisten van De Ondernemersbank van BNP Paribas Fortis en de Italiaanse topchef Pino Nacci.

Specialisten van BNP Paribas Fortis gaven op 9 oktober in Excellis toelichting bij iets waar ondernemers vakerzouden moeten bij stilstaan. De overdracht van een familiebedrijf is niet altijd eenvoudig. De Ondernemersbank stuurde Marie-Noëlle Rainchon, Olivier Maillard, Béatrice Secadez en Laurence Lootvoet uit om hun werkwijze toe te lichten en om de context van de overdracht van een familiebedrijf te schetsen.

Een (goede) bank adviseert ondernemers bij het realiseren van dromen via persoonlijk advies, een innovation hub, specifiek advies voor start-ups…, op het vlak van leningen, crowdfunding, leasing, factoring en veel meer. Ondernemers die de start-upfase zijn ontgroeid, moeten tijdig denken aan opvolging en/of overdracht. Verschillende zaken zijn daarbij van belang, zegt Béatrice Secadez: “Het bestaande patrimonium, de familiale situatie én de projecten die u nog wilt realiseren.” Wat bij overlijden? Is een aandeelhouderspact nuttig? Wat als ik activa al wil doorgeven? Immobiliën in een stichting of privé houden? Er zijn meer vragen dan men op het eerste gezicht denkt, specialisten inschakelen is een must.

Een overdacht kan vervolgens op verschillende manieren, legde Laurence Lootvoet uit. Verkoop, liquidatie, legaat of schenking hebben telkens eigen modaliteiten – en voor- en nadelen. Altijd moet de familiale structuur in rekening worden gebracht. En een goede fasering is cruciaal!

Eerste indruk

De aanwezigen lieten de goede raad bezinken tijdens een walking dinner verzorgd door Chef Pino Nacci. Jeff De Paepe van het Gentse restaurant Taxi’s lachtte dat het goed zou zijn geweest indien zijn vader de presentatie had gehoord. En zo’n walking dinner is natuurlijk een goede gelegenheid voor networking. Zo ontmoetten we er Tine Devriendt, die als consulente geurbeleving horecabedrijven de gepaste geur geeft: de geur bij het betreden van een zaak is van groot belang voor de eerste indruk die men van die zaak krijgt! Restaurants kunnen zelfs kiezen voor een exclusieve geur, zo leerden we. Voor Nicolas le Tixerant van Infinite Eight en Jérôme Peture van de Benelux-vertegenwoordiging van dit jonge champagnemerk, dat uitpakt met kwaliteit en met een atypisch strak design, was dit dan weer een kans om nieuwe restaurateurs te ontmoeten.

Slimme oplossingen

Bij Duni voelt sales director Chris Warpy zich gesterkt door de grote voorsprong die het van oorsprong Zweedse bedrijf opbouwde door lang geleden al de weg van de duurzaamheid te kiezen. Met 100% composteerbare tafelconcepten, creatieve verpakkingen en take-awayoplossingen heeft men een meerwaarde in huis die volop wordt uitgespeeld. Een andere slimme oplossing voor horecabedrijven is Smart Mobile van het via de cloud werkende telecombedrijf Destiny. “Zo is het interessant om ook buiten de openingsuren telefoons te krijgen, via één nummer,” zegt Daan De Wever, CEO van Destiny. En sinds vier jaar in België vaart The Fork, dat in Frankrijk al 15 jaar reserveringssystemen aanbiedt, onder de vlag van TripAdvisor, met Insider by The Fork als premiummerk voor toprestaurants. In Brussel en Vlaanderen werken al vele zaken met The Fork, nu trekt men ook Wallonië in, wist Benjamin Manzi te melden. U merkt het: Excellis houdt de vinger aan de pols. Want ook tijdens informele networking vallen nieuwe producten en interessante diensten te ontdekken.

Pino Nacci

Pino Nacci is president van de federatie van Italiaanse chef-koks in België. In Excellis presenteerde hij roulades van gegrilde aubergines gevuld met taleggio op een coulis van verse tomaten, paccheri alla genovese met scampi, courgettes, kerstomaten en basilicum, bauletti gevuld met eekhoorntjesbrood, geparfumeerd met zwarte truffel, varkensmedaillon op z’n Provençaals en om af te sluiten een fantasie van de chef. Als bewijs van de kwaliteit van het geleverde werk, ontving de Chef een daverend applaus aan het eind van de maaltijd.

Leave your reply