APAQ-W

Apaq-W bij Excellis

Op 19 maart koos de Business Club van het Apaq-W* het Excellis-centrum voor de organisatie van zijn eerste workshop: “Vlees in al zijn pracht”.

Die avond was er beau monde in het Excellis-centrum. Zelfs de minister van Landbouw, René Collin, was van de partij. Net als Pierre Van Vlodorp, voedingsdeskundige uit Luik, Philippe Mattart, directeur-generaal van het Apaq-W, en zijn team. In de keuken werden Waalse producten bereid door twee medeoprichters van Génération W, Jean-Luc Pigneur en Benoit Cloës, alsook door Pino Nacci (Arte in Cuccina).

Eerste belofte waargemaakt

De Business Club werd afgelopen december opgericht en heeft zijn belofte waargemaakt: de professionals van de Waalse agrovoedingssector samenbrengen voor een grote workshop en de nieuwe informatiecampagne over Waals vlees voorstellen. Veel aanwezigen kwamen dus om informatie in te winnen over de acties en steun van het Apaq-W en om hun respectieve ervaringen en projecten uit te wisselen.

Ter herinnering: de Business Club van het Apaq-W heeft als doelstellingen om te informeren over de B2B-acties en -opportuniteiten van het Agentschap, om de producenten te ondersteunen en bij te staan die geïnteresseerd zijn in het verkennen van nieuwe markten en kansen, om het uitwisselen van ervaringen op het gebied van export (productie, detailhandel, horeca) te bevorderen, om de samenwerking tussen ondernemingen aan te moedigen.

Geslaagde lezingen en ontmoetingen

Na de introductie van Philippe Mattart luisterde het publiek naar een interessante interventie van minister van landbouw, René Collin. Daarna volgde de presentatie van Pierre Van Vlodorp, consultant, auteur en lesgever in voedingskunde over “De impact van vlees op de gezondheid en op het milieu”. Tot slot presenteerde Laetitia Van Roos, verantwoordelijke voor de vleessector, het nieuwe marketingplan van het Apaq-W voor de opwaardering van Waals vlees. Een campagne gebaseerd op de slogan “Hou van vlees, eet er beter van”. 

De herinnering van Philippe Mattart

Het is belangrijk dat de professionals van de agrovoedingssector elkaar kunnen ontmoeten en gemeenschappelijke plannen voor de toekomst kunnen maken, verklaarde de directeur-generaal van het Apaq-W. Samenwerking van iedereen, van de producent tot restauranthouder via het AWEX **, is cruciaal. Hetzelfde geldt voor de Europese financiering die waardevolle internationale kansen heeft gecreëerd voor de Waalse agrovoedingssector. 

De mening van René Collin

Gastronomie is een vaste waarde in België en een belangrijke troef voor Wallonië, benadrukte René Collin. De Waalse landbouw is allesbehalve industrieel. Er bestaat trouwens geen steun voor de industrieel. Twee jaar geleden werd er een informatiecel van wetenschappers opgericht waardoor het onder meer mogelijk is om iedereen objectieve en geverifieerde informatie te verstrekken. Het lijkt mij belangrijk om voor een zo goed mogelijke communicatie voor deze sector te zorgen. Daarom waardeer ik ook het project van de vereniging “Accueil Champêtre” die zich vestigt bij Mabru. De in Brussel verdeelde Waalse producten zullen zo beter bekend en beter gebruikt worden door alle restauranthouders.

De mening van Pierre Van Vlodorp

De Belg eet te weinig groenten, zei de voedingsdeskundige ons, en zou een meer beredeneerde vleesconsumptie moeten hebben. Rood vlees, met zijn essentiële voedingselementen, zoals ijzer, is belangrijk voor onze gezondheid, maar we mogen het niet overconsumeren. Man, vrouw en kind moeten vlees in verschillende hoeveelheden eten. Het gaat er dus om vlees in een beredeneerde hoeveelheid te eten en altijd vlees afkomstig van een kwaliteitsteelt met respect voor dierenwelzijn en voor ons voedingsevenwicht.

* Waals Agentschap voor de Bevordering van een Kwaliteitslandbouw
** Waals Agentschap voor Export en Buitenlandse Investeringen